Vydali jsme už druhý IReBook!

5. leden 2017 | Blog, Náš lifestyle, Jak fungujeme

Rok se s rokem sešel a opět stojíme na začátku něčeho nového. Přelom roku a začátek toho dalšího bývá pro všechny časem bilancování, rozjímání a obdobím, kdy si každý ještě silněji uvědomuje, co se podařilo a co by třeba chtěl dělat jinak a lépe. My v IRESOFTu to máme podobně. Také se rádi ohlížíme za uplynulým rokem a těšíme se, co nového nám přinese rok další. Zároveň nás ale baví nejít s davem a dělat věci trochu jinak.

To „ohlížení se“ a „bilancování“ nám jaksi nestačilo a chtěli jsme tomu dát větší váhu. Konec roku byl proto pro nás už podruhé ve znamení přípravy knížky firemní kultury – IReBooku. Na posledním vánočním večírku jsme pokřtili už druhý IReBook 2016 a máme z toho zase obrovskou radost. Protože je to náš způsob, jak zhmotnit všechny události a myšlenky. Líbí se nám, že si na to všechno, jak se říká, můžeme „sáhnout“. A hlavně chceme inspirovat, takže příležitost si nás „osahat“ dáváme úplně všem. O IReBook si může napsat kdokoliv, koho jsme zaujali. I ty.

Co za tím vším stojí a proč to děláme? 

Někdy v září roku 2015 přišel Jirka Halousek – ten, co vede ty, co vedou (ředitel), s myšlenkou, že by naše hodnoty, firemní kulturu, zážitky a vše, co se naší iresoftí rodiny týká, chtěl zhmotnit. Inspirovala ho kniha „Štěstí doručeno“ od Tonyho Hsiehe. Knížka popisuje příběh firmy Zappos a hlavně lidí, kteří jsou její součástí. Mimo jiné se tam píše o každoroční tradici vydávání knihy firemní kultury. Nás všechny tato myšlenka nadchla. Řekli jsme si, že máme co říct (což je mimochodem úvodní claim IReBooku) a byla by škoda si vše tutlat jen mezi sebou a neinspirovat i ostatní. Vlastně jsme nevěděli, do čeho jdeme, jestli to do Vánoc stihneme a ani jestli to bude vůbec někoho zajímat. Přesto jsme do toho šli po hlavě a minimálně s 200% nadšením a nasazením.

Náš první IReBook 2015

Byl to sprint a zapojil se opravdu každý iresofťák. Probíhaly skupinové workshopy, kde jsme společně definovali hodnoty, které jsou pro nás důležité a jaké prostředí u nás v IRESOFTu skutečně je. Nechtěli jsme vytvořit marketingový bullshit. Chtěli jsme, aby to byly společné názory, a aby se pod to každý iresofťák s klidným svědomím podepsal.

Nebyl čas ztrácet čas a nezbývaly snad ani minuty k dobru :-). Bylo to rychlé, dobrodružné a všichni jsme se při tom hodně naučili. Ať byla příprava jakkoliv divoká, vše dopadlo na jedničku. IReBook 2015 jsme slavnostně pokřtili na vánočním večírku a byl doslova ještě horký z tiskárny.

 

křest

 

Na skladu jsme měli 2 000 kusů. První kousky dostali samotní spoluautoři (jinými slovy všichni iresofťáci). A to hned dvakrát, aby mohli inspirovat dále. IReBooky jsme dali také našim zákazníkům, partnerům… Našim záměrem bylo inspirovat co nejvíce lidí, a proto si o něj mohl taky kdokoliv napsat nebo si pro něj rovnou přijít. Postupně se strhla doslova lavina a naše expertka na iresoftí talenty (personalistka) je pomalu nestihla rozesílat…

 

obalky

 

Čteš o IReBooku 2015 poprvé a mrzí tě, že ho taky nemáš? Tak to pro tebe máme sice jednu špatnou, ale zato dvě dobré zprávy… Ta špatná je, že IReBook 2015 už nemáme. Rozdali jsme všech 2 000 kousků a zbylo nám pár posledních (a ty fakt nedáme, jednou budou určitě unikát :-)). A teď ty dobré zprávy. Stav se za námi na kafe a sušenku. Rádi ti ho ukážeme nebo na chvíli půjčíme. Anebo si rovnou napiš o nový!

A o čem je nový IReBook 2016? 

Hned jak jsme pokřtili ten první, bylo nám jasné, že v tom chceme a budeme pokračovat. Takže ani loni jsme nelenili a s přípravou jsme po zkušenostech začali dřív, konkrétně v září 2016. Koukni na fotku z našeho prvního workshopu, kde je vidět, že jsme ještě docela vyletnění :-). Dali jsme dohromady skupinu nadšených kreativců – na tvorbě se podílel Jirka, Eliška, Andrea, Honza a moje maličkost. Realizaci jsme si fakt užívali a myslím, že na výsledku je to hodně znát. Nebrali jsme to jako úkol, který si odškrtneme, ale jako zábavu. Nebáli jsme se udělat si ze sebe srandu a nezalamovat se otázkami, co na to někdo řekne.

 

workshop

 

Nový IReBook je opět o nás, iresofťácích. Dočteš se zde o našich hodnotách, které jsme oproti původním zúžili. Zjistili jsme totiž, že jednotlivé hodnoty se prolínají a jedna souvisí s druhou. Ale o tom to je. Baví nás se neustále posouvat a dělat věci jinak a lépe, když objevíme způsob, jak na to.

Dál se dozvíš, jaké prostředí u nás máme, na čem makáme a co o nás napsali naši zákazníci. Samozřejmě nemůžou chybět nové příběhy iresofťáků a spoooousta fotek. A protože se chceme neustále zlepšovat – letošní IReBook je dokonce interaktivní a jeho obsah dalece přesahuje jen tištěnou knížku. Pomocí QR kódů se třeba proklikneš na fakt vtipná videa (například, jak se v IRESOFTu přeje řediteli k narozeninám) nebo na osobní medailonky těch, kteří nás vedou (dozvíš se třeba, proč a jak se jmenuje pes Šárky, která vede obchodní tým. Garantuji, že se pobavíš :-).

Dost bylo slov, tohle prostě musíš mít a vidět. Letos jsme sice počet navýšili na 3 000 kusů, ale i tak se hlaš rychle, dokud jsou, protože pár kousků hned po Novém roce letělo na Bali a pár balíků za týden odjíždí s Jirkou Halouskem inspirovat USA….

Napiš nám na mail chcizazit@iresoft.cz svoji poštovní adresu a za pár dní ho máš ve své schránce!  

 

Marcela Nečasová

Markeťačka
Ve firmě od roku 2014